ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ανοιχτής συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στις 28/1/2024

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στην οποία συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι περισσότερων από 120 σχολείων της Αττικής (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνασίων, Μουσικών και Καλλιτεχνικών, Πρότυπων και Πειραματικών) πραγματοποίησε ακόμα μία ανοιχτή συνεδρίαση ώστε να εκτιμηθεί η πορεία των μεγάλων μαθητικών- φοιτητικών αγώνων που εξελίσσονται, να συζητηθούν τα συμπεράσματα που βγάζουμε, να αποφασίσουμε ποια θα είναι η συνέχεια του αγώνα μας.

Είμαστε πολλοί και γινόμαστε περισσότεροι

Είμαστε υπερήφανοι για τα πάνω από 300 σχολεία της Αττικής που πήραν αγωνιστικές αποφάσεις τις προηγούμενες 3 εβδομάδες, με καταλήψεις, αποχές και συμμετοχή στα συλλαλητήρια, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και τις αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων.
Χιλιάδες μαθητές φωνάξαμε ότι δεν θέλουμε να γίνει η αδικία νόμος, ότι δεν θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν θέλουμε τριπλές πανελλαδικές με το εθνικό απολυτήριο. Ενώσαμε τη φωνή μας με τους φοιτητές, τους καθηγητές μας και τους γονείς μας. Τα αιτήματά μας στηρίζει η πλειοψηφία του λαού, κόντρα στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο.
Αυτές τις ημέρες συνεδρίασαν ή δημιουργήθηκαν πολλές τοπικές συντονιστικές επιτροπές μαθητών όπου μπήκαν ακόμα περισσότερα σχολεία! Έγιναν με επιτυχία τοπικές πορείες όπως στην Πετρούπολη, την Ελευσίνα, τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό, τον Πειραιά και αλλού. Θέλουμε όλα τα σχολεία να μπουν στις τοπικές συντονιστικές. Θέλουμε ακόμα περισσότεροι εκπρόσωποι σχολείων να συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Θέλουμε να γίνουν ακόμα περισσότερες τοπικές δράσεις και πορείες.
Να γίνονται όλο και πιο πολλοί όσοι παλεύουν για ένα καλύτερο σχολείο, όσοι δεν κοιτάνε μόνο την πάρτη τους, δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε όποιον το χρειάζεται, πάνε κόντρα στο μπούλινγκ, το φασισμό και τον ρατσισμό, όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας και τους ενδιαφέρει να παλέψουμε για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και όχι χειρότερα.

Το δίκαιο είναι με το μέρος μας

Έναν μήνα τώρα έχει αποδειχτεί ότι έχουμε δίκιο γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει σε κανένα από τα επιχειρήματά μας. Όπως τα ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία δεν βοήθησαν να αναβαθμιστούν τα δημόσια αλλά τα οδήγησαν σε χειρότερη κατάσταση, έτσι θα γίνει και με τα πανεπιστήμια. Αν τους ενδιέφερε η Παιδεία, θα έκαναν αυτά που τους λέμε τόσα χρόνια για να βελτιωθεί το σχολείο μας. Αύξηση χρηματοδότησης, πρόσληψη καθηγητών, κατάργηση ΕΒΕ και τράπεζας θεμάτων, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία αντί για φροντιστήρια, σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, σχολείο δημιουργικό και όχι εξεταστικό κέντρο μέσα στο άγχος και την παπαγαλία.

Άδικο είναι να καταργηθεί ο ενιαίος τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Άλλος να μπαίνει απλά και μόνο με τα λεφτά της οικογένειάς του και να αγοράζει όποιο πτυχίο θέλει. Ενώ, άλλος να περνάει τον εξεταστικό μαραθώνιο με συνυπολογισμό βαθμού και στις 3 τάξεις του Λυκείου (δηλαδή εθνικό απολυτήριο που θα μετράει για να μπεις στο πανεπιστήμιο) και αν τα καταφέρει τότε να μπαίνει στο ακόμα πιο υποβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο. Μόνο οι αλυσίδες φροντιστηρίων, οι έμποροι πτυχίων και οι πλούσιοι χαίρονται με αυτό που πάτε να φέρετε!

Άδικο είναι να μην ακούτε τα αιτήματά μας. Άδικο είναι η Παιδεία να είναι εμπόρευμα για όποιον έχει λεφτά και όχι αγαθό για όλους.

Είμαστε ήδη νικητές (#kalomina)

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι το Γενάρη τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα είναι νόμος του κράτους. Όμως εξαιτίας των αγώνων μας το νομοσχέδιο δεν έχει καν κατατεθεί ακόμα, κι έχουμε Φεβρουάριο. Το ίδιο και με το εθνικό απολυτήριο που το ανακοίνωσαν τον Αύγουστο ως βασικό κομμάτι του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και τώρα λένε στα κανάλια ότι δήθεν είναι fakenews της Συντονιστικής…. Τους έχουμε χαλάσει τα σχέδια! Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα αρκεί να είναι μαζικοί, οργανωμένοι και με σωστά αιτήματα.
Στην αρχή προσπάθησαν να μας πιάσουν στον ύπνο μέσα στις γιορτές. Δεν τους πέρασε και με το που άνοιξαν τα σχολεία οργανώσαμε κύμα συνελεύσεων, καταλήψεων και πορείες.
Μετά προσπάθησαν να μας εξαφανίσουν, αλλά κάναμε τόση φασαρία που αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι γίνεται ένας μεγάλος μαθητικός αγώνας, μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές. Ήθελαν να μην κατέβουμε στην πορεία και για αυτό ξαφνικά κάθε Πέμπτη όλα τα σχολεία έβαζαν περίπατο! Αλλά ούτε αυτό τους πέρασε.
Μετά προσπάθησαν να μας δυσφημίσουν, να πουν ότι το κάνουμε για χαβαλέ, ότι κλείνουν τα σχολεία ένα- δυο άτομα, ότι γίνονται ζημιές στις καταλήψεις. Δεν τους πέρασε γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων υπήρχαν αποφάσεις συνελεύσεων και 15μελών, προστατεύαμε τις καταλήψεις από εξωσχολικούς, στο δρόμο είμασταν χιλιάδες, τα αιτήματά μας κολλήθηκαν σχεδόν σε όλα τα σχολεία, τα έμαθαν όλοι και ήταν σωστά και δίκαια.
Μετά προσπάθησαν να μας φοβίσουν. Άρχισαν οι απειλές. Διευθυντές τσιράκια της κυβέρνησης και κάποιοι καθηγητές άρχισαν να λένε στους γονείς μας ότι θα γίνουν μηνύσεις εναντίον όποιου μαθητή παλεύει για ένα καλύτερο σχολείο. Ότι θα μας βάλουν αποβολές. Κάπου κάλεσαν την αστυνομία για να φοβηθούμε, στους Αμπελόκηπους έγιναν 6 προσαγωγές μαθητών που έκαναν κατάληψη με βάση την απόφαση του 15μελούς. Το Υπουργείο έστειλε εντολή να γίνει webex για να μας εμποδίσουν να κατέβουμε στο δρόμο με τις τηλεαπουσίες. Ευτυχώς πολλοί καθηγητές δεν έγιναν τσιράκια και δεν το έκαναν. Έλεγαν και λένε ότι η κατάληψη είναι παράνομη, ενώ έχουμε δημοκρατική απόφαση της πλειοψηφίας για να γίνει, κι ενώ δεν λένε ότι παράνομα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που το άρθρο 16 του Συντάγματος της Ελλάδας τα απαγορεύει. Όμως δεν μασήσαμε! Πήραμε δύναμη ο ένας από τον άλλον και συνεχίσαμε! Και μπράβο μας!

Θα συνεχίσουμε ενωμένοι και δυνατοί!

Παλεύουμε για ένα καλύτερο σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, θα το αγαπάμε και δεν θα μας γεμίζει άγχος και παπαγαλία. Αντί για αυτό, θέλουν να κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη με εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου με τράπεζα θεμάτων και με ιδιωτικά ΑΕΙ. Συνεχίζουμε παρά τις πιέσεις και τα ψέματά τους. Τους λέμε: Αναβάθμιση και χρηματοδότηση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για να έχουν δικαίωμα σε αυτή όλα τα παιδιά. Παιδεία αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα.

Ακούστε τους μαθητές και πάρτε τα πίσω!

  • ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
    Βάζουμε σε γενικές συνελεύσεις, μαθητικά συμβούλια και μέσα στις τάξεις αυτό το δελτίου τύπου που καταλήξαμε, ώστε να συζητηθεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτές.
  • Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας το επόμενο διάστημα ώστε να συμβάλλει στην ευρύτερη διάδοση των αιτημάτων μας.
  • Διεκδίκηση συνάντησης με το ΥΠΑΙΘ ώστε να κατατεθούν τα αιτήματα των μαθητών και η θέληση της συντριπτικής μας πλειοψηφίας να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια για ιδιωτικά ΑΕΙ και εθνικό απολυτήριο. 
  • Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές και αυτή την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 12.00 στα Προπύλαια, καθώς και σε όλες τις κοινές δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
  • Τοπικές αγωνιστικές δράσεις (πορείες, συμβολικό κλείσιμο δρόμων, κατάθεση αιτημάτων σε Β’ βάθμιες και Δημαρχεία, δράσεις μέσα στα σχολεία κλπ) και συντονισμούς 15μελών και σχολείων σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΣΕΜΑ.
  • Να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!». Για αυτό συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και οργανώνουν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς, στις 28/2, στη μαύρη επέτειο έναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Όλα τα σχολεία είμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να τολμήσει να καταθέσει αυτά τα νομοσχέδια . 
Η Συντονιστική είναι η φωνή μας!
Όλοι ενωμένοι αυτή είν’ η δύναμή μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τις πανελλαδικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου με το εθνικό απολυτήριο.
2. Κατάργηση της ΕΒΕ που μας πετάει κάθε χρόνο κατά δεκάδες χιλιάδες έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο και της Τράπεζας Θεμάτων που τερματίζει την έννοια του εξεταστικού κέντρου.
3. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας, προσλήψεις καθηγητών, αναβάθμιση υποδομών, αντισεισμικούς ελέγχους. Ο χειμώνας ήρθε και μαζί τα πλημμυρισμένα σχολεία, οι σοβάδες στα κεφάλια μας, οι κουβέρτες απ’το σπίτι για την τάξη, τα σκασμένα καλοριφέρ την ώρα του μαθήματος.
4. Δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια αντί να μας αναγκάζετε να τα δίνουμε στα φροντιστήρια, και δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.
5. Κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές, να μην τις χάσει κανείς μαθητής.

Θέλετε την αδικία νόμο στα σχολεία
Θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

28/2/2024, Αθήνα
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

Comments are closed.