Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά στον αγώνα για να νικήσει η ζωή! Δευτέρα 1/5 10:00 Προπύλαια

Η ιστορία που μας μαθαίνουν στα σχολεία, όσο και αν προσπαθούν να την αλλάξουν ή να την παραποιήσουν έχει μόνο μια σωστή ανάγνωση: Ελπίδα η πάλη των λαών! Αυτή άλλαξε, αλλάζει και θα αλλάξει τον κόσμο! Διδασκόμαστε από του ηρωικούς αγώνες των εργαζόμενων, πως τα δικαιώματά μας δεν μας τα χάρισε ποτέ κανείς. Κατακτήθηκαν με αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών και όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τα πάρουν πίσω. 

Τιμάμε με την παρουσία μας στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις το Σικάγο το 1886, τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη και τους 200 της Καισαριανής το 1944. Σήμερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, στο πλάι των εργαζομένων, δυναμώνουμε τον αγώνα για το παρόν και το μέλλον μας, για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει! 

Δεν μασάμε με τους διάφορους που λένε ότι η Πρωτομαγιά είναι “η μέρα των λουλουδιών”, ότι “θα πιάσουμε τον Μάη”… Αυτά τα λένε γιατί δεν θέλουν να ξέρουμε ότι σηματοδοτεί τις θυσίες όλων των εργατών του κόσμου, που πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους και τα κατάφεραν. Τα λένε γιατί θέλουν να ξεχάσουμε ότι το δίκιο το διεκδικεί και το καταφέρνει ο λαός με τον αγώνα του.

 

Η ιστορία έχει μόνο μια σωστή πλευρά: Με τους λαούς που αγωνίζονται κόντρα στην αδικία, στους πολέμους, στη φτώχεια και την προσφυγιά! Αυτό αποδεικνύουν οι αγώνες χιλιάδων εργαζομένων στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία!  Αυτό αποδεικνύει η αλληλεγγύη που δείξαμε στους συμμαθητές μας και τις οικογένειές τους στην Τουρκία και Συρία, όταν χτυπήθηκαν από τον σεισμό και την ολοφάνερη μέτρων ασφαλείας. 

 

Η φετινή Πρωτομαγιά γίνεται μετά από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Το έγκλημα που μας σημάδεψε, μας σόκαρε, μας όργισε αλλά και μας έβγαλε στον δρόμο. Μας έκανε να ενωθούμε με τους συμμαθητές μας στις τάξεις μας, στα προαύλια των σχολείων μας, στους δρόμους, για να διεκδικήσουμε και τελικά να καταφέρουμε να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα. Φάνηκε για ακόμη μία φορά με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ακόμη και οι ζωές μας είναι κόστος. Και αυτό αποδεικνύεται από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα σχολεία μας, αντισεισμικής θωράκισης με αποτέλεσμα κυριολεκτικά σε σχολεία να πέφτουν ταβάνια, συμμαθητές μας να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια ή σε κοντέινερ. 

 

Την ίδια στιγμή όμως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την ασφάλεια στη ζωή μας αλλά μπορούν να δίνουν εκατομμύρια σε εταιρείες όπως έκαναν όλες τους στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα τρένα με τα γνωστά πλέον σε όλους μας θλιβερά αποτελέσματα. Μπορούν να δίνουν δισεκατομμύρια σε ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, την ίδια ώρα που εμείς και οι οικογένειές μας δεν αντέχουμε άλλο την ακρίβεια. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τους γονείς μας να αναστενάζουν επειδή οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για τον μισό μήνα, για να καλύψουν τα έξοδα της οικογένειας. Δεν φταίμε εμείς για αυτό. Δεν φταίνε οι γονείς μας. Φταίτε εσείς που θέλετε να κερδίζουν οι λίγοι. Για αυτό η θέση μας είναι στον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, την ασφάλεια και τη ζωή μας. 

 

Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να κάνουμε υπομονή. Έχετε εξαντλήσει την υπομονή μας με όλα αυτά που ζούμε καθημερινά στα σπίτια μας, στα σχολεία μας. Μας οργίζει η αδικία, η πίεση, το άγχος και μας πνίγει το δίκιο.

 

Την Πρωτομαγιά θα βουλιάξουμε το Σύνταγμα! Να ακουστεί και πάλι πως δε θα χαρίσουμε το μέλλον μας! Η υπεράσπιση της ζωής και της μόρφωσής μας είναι δική μας υπόθεση! Η ασφάλεια και τα όνειρά μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

 

Έχουμε αποδείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε όσο αγωνιζόμαστε ενωμένοι και πολλοί! Όταν ενωθήκαμε όλοι οι μαθητές μαζί πήγαμε κόντρα σε αυτούς που έβαλαν εμπόδια στους αγώνες μας. Όταν ενωθήκαμε με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, δεν έπιασε το παραμύθι της κυβέρνησης ότι μόνο θρηνήσαμε για τα θύματά μας. Και θρηνήσαμε και διεκδικούμε: Να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι! Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα! Να παρθούν μέτρα για την ασφάλειά μας! Να αυξηθεί τώρα η χρηματοδότηση για τα σχολεία μας!

 

Προχωράμε σε:

– Τη Δευτέρα στις 10.00 στα Προπύλαια, για να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 11.00 στο Σύνταγμα με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές.

– Στις τάξεις μας, στα σχολεία μας, στις συντονιστικές των δήμων μας παίρνουμε αποφάσεις, για δράσεις στις γειτονιές μας. Με το κλείσιμο αυτής της αγωνιστικής σχολικής χρονιάς διοργανώνουμε σχολικά τουρνουά και πρωταθλήματα, συναυλίες, καλλιτεχνικά δρώμενα. 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

@mathites.gr

Comments are closed.