Το Πολυτεχνείο είναι μάθημα ζωής: Όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς!

Συμπληρώνονται φέτος 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ορόσημο και κορυφαία στιγμή των αγώνων του λαού μιας ολόκληρης περιόδου, εκείνων των σκοτεινών 7 χρόνων της Χούντας.

Εμείς, οι μαθητές κρατάμε ζωντανά τα δίκαια αιτήματά του όσα χρόνια και αν περάσουν και όσο και αν όλες οι κυβερνήσεις θέλουν το μήνυμά του να θαμπώνει, να σβήνεται και να ξεχνιέται, όπως και πολλών άλλων μεγάλων στιγμών των αγώνων του λαού μας. Από γενιά σε γενιά, όμως τελικά μεταφέρονται αυτές οι μέρες του Νοέμβρη. Μπαίνουν στην καρδιά και στην ψυχή μας.

Για αυτό, και βαδίζουμε στους ίδιους δρόμους, φωνάζουμε δυνατά τα συνθήματα του, αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση και τη ζωή μας. Τιμάμε μέσα από τους αγώνες μας τους δεκάδες χιλιάδες που κρατήθηκαν, φυλακίστηκαν εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν όλα τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το Πολυτεχνείο είναι ένα “διαφορετικό σχολείο”:

  • Μας διδάσκει να μην καθόμαστε φρόνιμοι, να μην περιμένουμε να μας χαρίσουν τα δικαιώματά μας αλλά μαχητικά, οργανωμένα και ανυποχώρητα να τα διεκδικουμε! Έτσι κάνουμε και όλα αυτά τα χρόνια με τους αγώνες μας: διεκδικούμε να μη λείπει τίποτα από τα σχολεία μας, βάζουμε εμπόδια στα σχέδια των Υπουργείων να γίνεται χειρότερο χρόνο με το χρόνο και διεκδικούμε σύγχρονο και δημιουργικό σχολείο που να μας μορφώνει όλους μας! Φέτος, ειδικά παλεύουμε κάθε μέρα με την ακρίβεια στα σπίτια και τα σχολεία μας, έτσι ώστε κανένα παιδί να μην πεινάσει, κανένα παιδί να μην τα παρατήσει, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήριο. Δυστυχώς, το “Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία” παραμένει τραγικά σύγχρονο.

  • Μας διδάσκει πως έχουμε δύναμη. Πως ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! Και οι μαθητές, στο πλευρό του, μπορούν να έχουν και γνώμη και δράση! Έτσι, έκαναν και οι μαθητές στα χρόνια της Χούντας. Αντιδικτακτορικά συνθήματα, τρικάκια και προκηρύξεις μέσα στα σχολεία κρατούσαν ζωντανή τη φλόγα, όσο και αν όλα γύρω ήταν σκοτεινά, αλλά και μεγάλη συμμετοχή μαθητών τις μέρες του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, ακόμα και νεκροί μαθητές. Σήμερα, τα συνθήματα μας “Μαθητές- εργατιά μια φωνή και μια γροθιά”, “Μαθητές- φοιτητές ενωμένοι νικητές” ακούστηκαν δυνατά στην απεργία στις 9/11 που δόνησε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα!

  • Μας διδάσκει αξίες και ιδανικά, όπως αυτά της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ παραμένει επίκαιρο σήμερα που γίνεται τόσους μήνες πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας με την μεριά των δεύτερων. Οι δεκάδες ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας, τα δισεκατομμύρια ευρώ (των οικογενειών μας) που δίνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για πολεμικούς εξοπλισμούς, αξιοποιούνται για να ενισχύονται πολεμικές επιθέσεις και βάζουν σε κίνδυνο όλο και περισσότερο τη δική μας ζωή. Εμείς θέλουμε οι λαοί όλου του κόσμου να ζούμε ειρηνικά και όχι πληρώνοντας τις εφιαλτικές συνέπειες των πολέμων για τα κέρδη των λίγων. Δε θέλουμε άλλους πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία.

Προχωράμε σε:

  • Αγωνιστική κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 16/11 στις 14:00

  • Αγωνιστικές σχολικές γιορτές και δράσεις για το Πολυτεχνείο στα σχολεία και τις τάξεις μας, με τραγούδια, συνθήματα, ποιήματα, όπως τους αξίζει !

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Comments are closed.