8 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα τιμάμε με αυτό το κείμενο την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Μέρα που συμβολίζει πως για τα δικαιώματα των γυναικών, όπως και για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, δόθηκαν μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες γυναικών, εργατριών τους προηγούμενους αιώνες. Τίποτα στη ζωή μας δεν μας χαρίζεται- τα πάντα κατακτιούνται!

Η φετινή 8η Μάρτη μπορεί να γίνει φάρος για κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή. Γιατί μας διδάσκει πως είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας όλων μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόρφωση, σήμερα στο σχολείο, αύριο στο Πανεπιστήμιο ή στην κατάρτιση, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή γεμάτη από πολιτισμό και αθλητισμό.

Φέτος θα τιμήσουμε την 8η Μάρτη παλεύοντας για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρήνη των λαών ενάντια στον πόλεμο που γεννά τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είμαστε συγκλονισμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή, απαιτήσαμε και απαιτούμε να μη γίνει η χώρα μας συνένοχη σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ουκρανικού λαού με την αξιοποίηση των βάσεων του ΝΑΤΟ και την αποστολή στρατιωτικού υλικού. Λέμε ένα δυνατό όχι στον πόλεμο! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και διεκδικούμε αγωνιστικά να στηριχτούν και να προστατευτούν! Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία

  • Να κλείσουν οι βάσεις, να μη χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλη αποστολή.

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Δεν ανεχόμαστε την ανισότιμη θέση που έχει η γυναίκα στην κοινωνία μας, τις διακρίσεις που βιώνουν οι μαθήτριες, φοιτήτριες, οι εργαζόμενες όπως οι μητέρες μας σε κάθε πλευρά της ζωής. Διεκδικούμε όλες τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, τον 21ο αιώνα, ώστε η κάθε κοπέλα να μπορεί να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη και ανεξάρτητη. Γι’ αυτό και θέλουμε ένα σχολείο όπου όλες και όλοι θα έχουμε ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση, που δεν θα μας βάζει εμπόδια, δεν θα μας κοιτάζει στην τσέπη. Ένα σχολείο που θα μας δίνει τα εφόδια να γινόμαστε πολύπλευροι άνθρωποι, με πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Δεν θα μας “διδάσκει” να βλέπουμε ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλον αλλά θα μας διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, του σεβασμού απέναντι στο άλλο φύλο.

Χτίζουμε ασπίδα προστασίας δυναμώνοντας τον συλλογικό αγώνα για το σχολείο, τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει!

Μέσα από τα 5μελή και 15μελή μας, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας, την αλληλεγγύη που δείχνουμε για τον καθένα και την καθεμία από εμάς. Φτιάχνουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας, έτσι ώστε κάθε μαθητής και μαθήτρια να ξέρει πως δεν είναι μόνος και μόνη. Εκεί είναι η δύναμη και η αυτοπεποίθησή μας! Θα αποκτάμε το θάρρος την τόλμη, την αντοχή ώστε να μπορούμε να αντιπαλεύουμε κάθε εμπόδιο που συναντάμε αγωνιστικά και αισιόδοξα στην πορεία της ζωής μας. Έτσι σπάμε τον τσαμπουκά σε όποιον τολμά να ασκήσει ακόμα και βία σε κάποια συμμαθήτρια ή συμμαθητή μας. Σε αυτό τον αγώνα σπάμε στην πράξη τα απαράδεκτα στερεότυπα και τις αντιλήψεις για τη γυναίκα, τη σχέση των δύο φύλων, που καλλιεργούνται ακόμα και από το ίδιο το σχολείο.

Κάνουμε πράξη το “ένας για όλους και όλοι για έναν”, παλεύοντας για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών, κόντρα στον κόσμο της φτώχειας, των πολέμων, της προσφυγιάς, της ανισοτιμίας. Όλοι σήμερα στις 18:30 στο Σύνταγμα!

Comments are closed.