ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΛ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

        Είμαστε εμείς οι μαθητές των ΕΠΑΛ που ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε χρόνο με όλο και περισσότερα προβλήματα, για το αν η ειδικότητα ή ο τομέας που έχουμε επιλέξει θα υπάρχει στο σχολείο μας, για το αν θα αναγκαστούμε να “διαλέξουμε” ανάμεσα στην αλλαγή ειδικότητας – τομέα ή στην αλλαγή σχολείου (πολλές φορές  χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας), για το αν θα έχουν προσληφθεί όλοι οι καθηγητές που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ να διδάσκουν τα μαθήματά μας . Κάθε χρόνο δε ξέρουμε το ποσοστό εισαγωγής μας στα ΑΕΙ μέχρι τελευταία στιγμή.

        Αυτό επιδεινώθηκε όλο αυτό το διάστημα της επιδημίας, όπου ήρθαμε αντιμέτωποι με όλες τις οικονομικές δυσκολίες που βιώσαμε εμείς και οι οικογένειές μας. Εκατοντάδες προβλήματα στην τηλεκπαίδευση των ειδικοτήτων μας. Είναι γνωστό ότι πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε μαζί με το σχολείο  ή το καλοκαίρι για να τα «βγάλουν πέρα» οι οικογένειές μας. Την περίοδο αυτή διακόπηκε το πρόγραμμα της Μαθητείας και δεκάδες συμμαθητές μας που συμμετέχουν σε αυτό έχουν μείνει απλήρωτοι (ενώ υπολόγιζαν σε αυτά τα χρήματα), ουσιαστικά στον «αέρα».

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να ασχοληθούν με όλα αυτά, επέλεξαν μέσα στην πανδημία να: ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΑ 17 ΩΣ ΟΡΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ  ΤΩΝ ΕΠΑΛ, λες και εκεί στο Υπουργείο δεν ξέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών στα ΕΠΑΛ κάνει και δεύτερη ειδικότητα, μπας και βρει δουλειά. Επέβαλε Τροπολογία για να μπουν κάμερες στις τάξεις μας, υποτίθεται για όσους δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν σχολείο.

Απαιτούμε:

Να δοθεί τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό. Δε δεχόμαστε ως απάντηση το “δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα”. Έδωσε πολλά δις.  από τη φορολογία των γονιών μας, μέσα στην καραντίνα, στους εφοπλιστές και στους βιομηχάνους.

  • Να μην κατατεθεί το Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το όριο ηλικίας της μετεγγραφής μαθητών στα ΕΠΑΛ μέχρι τα 17.
  • Να γίνουν απαραίτητες ενέργειες για τα εργαστήρια μας (λιγότεροι μαθητές, μεταφορά σε άλλες αίθουσες κτλ), για να τηρούνται αποστάσεις, αφού στη μεγάλη πλειοψηφία είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον.
  • Για τους μαθητές που συμμετέχουν στη μαθητεία να πληρωθούν και να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν στη μαθητεία να πάρουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
  • Ειδικά όπου απαιτείται η μετακίνηση μαθητών με μέσα λόγω απόστασης, να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση τους με περισσότερα δρομολόγια διαφόρων μέσων.
  • Να προσληφθεί ΑΜΕΣΑ όσο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας χρειάζεται σε όλα τα σχολεία που να τα καθαρίζει κατά τη διάρκεια της μέρας και μόλις κλείνουν, όχι μόνο μετά. Το κράτος θα πρέπει να διαθέτει δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα προσωπικής προστασίας και υγιεινής (αντισηπτικά, μάσκες, χειροπετσέτες μιας χρήσης, σαπούνια κτλ) για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Ισότιμη τηλεκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία για όσους μαθητές δεν μπορούν να έρθουν σχολείο. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μπουν κάμερες στις τάξεις μας. Η καθημερινότητα μας, οι τάξεις και οι παρέες μας δεν είναι ριάλιτι.
  • Να μας δώσουν πίσω τα χρήματα από τις εκδρομές που δεν έγιναν. 

Όλα τα 15μελή και τα 5μελή στα ΕΠΑΛ να πάρουν αποφάσεις με βάση αυτό το ψήφισμα, να εξετάσουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Να συμμετέχουν μαζί με τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ, καθηγητές, γονείς και φοιτητές σε κοινές κινητοποιήσεις, συντονισμένα, οργανωμένα και συλλογικά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Comments are closed.