Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά τις ζωές μας, το μέλλον μας!

Ως μαθητές μας ενδιαφέρει η ζωή μας, η γειτονιά,  η πόλη, ο κόσμος, στον οποίο ζούμε. Το περιβάλλον δέχεται μια συνεχή επιβάρυνση και εμείς και οι οικογένειές μας βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τις ανυπολόγιστες συνέπειες αυτής της επιβάρυνσης.

Ζήσαμε όλοι και ευαισθητοποιηθήκαμε από την τεράστια οικολογική καταστροφή του Αμαζονίου, τις καλοκαιρινές -και φέτος- φωτιές στη χώρα μας.

Εκατοντάδες μαθητές όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κινητοποιηθεί, για να διεκδικήσουμε να μην επιβαρύνεται άλλο το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, αλλά και να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν με σύγχρονες υποδομές τα πάρκα, άλλοι χώροι, διάφορα δημόσια κτήρια, τα σχολεία μας.

Ορισμένα παραδείγματα:

 • Καζάνια πετρελαίου στο Κερατσίνι ή αλλιώς «Καζάνια του θανάτου»… Ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, δημιουργούν έντονη δυσοσμία, προκαλούν λιποθυμίες σε συμμαθητές μας. Είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εκτεταμένου ατυχήματος δίπλα σε σπίτια. Όμως, τα «Καζάνια του θανάτου» είναι εκεί, γιατί βοηθούν τρομερά στην «ανάπτυξη» του λιμανιού του Πειραιά.
 • ΧΥΤΑ στη Φυλή… Η χωματερή που είχαν υποσχεθεί ότι θα κλείσει, τελικά επεκτείνεται και έρχεται πιο κοντά σε οικισμό. Συμμαθητές μας ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια. Στις γειτονιές των Άνω Λιοσίων τα ποσοστά του καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 31,7% τα τελευταία χρόνια, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Αττική.
 • Βιομηχανία τσιμέντου ΑΓΕΤ Βόλου… Με άδεια της κυβέρνησης καίνε τα σκουπίδια δίπλα στην πόλη με σκοπό να αυξάνεται το κέρδος της επιχείρησης! Οι κάτοικοι του Βόλου εισπνέουν κάθε μέρα καμένα σκουπίδια…
 • Φωτιά στο Μάτι και  πλημμύρες στη Μάνδρα με εκατοντάδες νεκρούς, όπως και σεισμοί στην Αθήνα και αλλού που οδηγούν σε δεκάδες προβλήματα στα σχολεία μας… Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν κανόνα: Επιδοτεί έργα (με δικά μας λεφτά από τη φορολογία των γονιών μας) στη λογική «κόστος-όφελος». Αυτό σημαίνει ότι επιδοτεί μόνο έργα που η αξιοποίησή τους μετά θα της αποφέρουν κέρδη. Άρα, δεν επιδοτεί αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα και ας οδηγεί αυτό σε νεκρούς….
 • Επιλέγουν να εγκαταλείψουν τους χώρους πράσινου και των πάρκων στις γειτονιές μας, όπως πρόσφατα το Πάρκο Τρίτση στη Δυτική Αττική, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους!
 • Διαρροή πετρελαίου στον Σαρωνικό πέρσι το καλοκαίρι. Τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στη θάλασσα που κάναμε μπάνιο τόσα χρόνια, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης του ατυχήματος στο πλοίου, ούτε περιορισμού της ζημιάς μετά. 

Αυτά και πολλά-πολλά άλλα….

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση των ζωών μας, όμως, δεν είναι ουρανοκατέβατη, ούτε ξεκίνησε τώρα. Για αυτή φταίνε αυτοί που καταστρέφουν συνολικά τις ζωές μας. Οι ίδιοι που αφήνουν τα σχολεία μας χωρίς καθηγητές και βιβλία, που έχουν κάνει τη μόρφωση ένα ακριβοπληρωμένο τρεχαλητό σπίτι-σχολείο-φροντιστήριο, είναι οι ίδιοι που αφήνουν απροστάτευτες τις γειτονιές μας και τις πόλεις μας από  σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες….

Κυβερνήσεις και ΕΕ κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις πολυεθνικές. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις που εξυπηρετούν το σύστημα των λίγων, χαλαρώνουν συνεχώς τα μέτρα πρόληψης στις επιχειρήσεις για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. 100 εταιρείες αποτελούν την πηγή άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 1988. Αυτές οι εταιρείες μια χαρά επιδοτούνται και διευκολύνονται, την ίδια στιγμή που για τα σχολεία μας δε δίνουν φράγκο. Το σύστημά τους αδιαφορεί για τη ζωή των οικογενειών μας, αλλά προστατεύει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κάνουν στις πλάτες μας μπίζνες με τα σκουπίδια, τα δάση κ.ά. 

Προφανώς και ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι πιο προσεχτικός και να σέβεται το περιβάλλον στο οποίο ζει. Όμως, δυστυχώς, δε θα λυθεί έτσι το πρόβλημα. Ακόμα περισσότερο δε θα λυθεί με το να κινητοποιηθούμε μαζί με αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα, δηλαδή τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, αλλά κατά τ’ άλλα «νοιάζονται» γι’ αυτό… Όλοι τους μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων ξεχνούν την οικολογική τους συνείδηση, όπως κάνουν και στο ζήτημα της μόρφωσής μας, που συνεχώς της υποβαθμίζουν. Δεν μπορούμε να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Διεκδικούμε:

 • Άμεσα μέτρα αναβάθμισης και προστασίας των γειτονιών μας με χώρους πρασίνου, πάρκα. Και όσων ήδη υπάρχουν και δημιουργίας νέων.
 • Καμία ιδιωτικοποίηση στα πάρκα και στους αθλητικούς μας χώρους. Να μπορούμε να έχουμε όλοι δωρεάν πρόσβαση.
 • Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια, ειδικά όσα «πέρασαν» πρόσφατα σεισμό και να διορθωθούν άμεσα τα κτιριακά προβλήματα με ευθύνη Δήμων-Περιφέρειας-Υπουργείου Παιδείας.
 • Να μην προχωρήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» του ΧΥΤΑ στη Φυλή και των καζανιών στο Κερατσίνι.
 • Στα σχολεία και στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας μας στις γειτονιές να προχωρήσουν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα. 

Προχωράμε σε πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τα σχολεία μας! 

Comments are closed.