Καλή αγωνιστική σχολική χρονιά σε όλους και όλες μας!

Ήταν ένα καλοκαίρι που τα είχε όλα… Πολλά καλά, όπως πάντα αλλά και πολλά τόσο άσχημα γεγονότα που μας γέμισαν οργή…. Οργή γιατί ζούμε απροστάτευτοι σε ένα κράτος που για την ανθρώπινη ζωή, αποδεικνύεται ξανά και ξανά, πως δεν του καίγεται καρφί.

Γεμίσαμε προδιαγεγραμμένα εγκλήματα… Εκατοντάδες συμμαθητές μας σε όλη τη χώρα δεν έχουν σπίτι για να μείνουν, γιατί καταστράφηκαν τα σπίτια τους από τις φωτιές και τις πλημμύρες. Νεκροί άνθρωποι… Ο Μιχάλης έχασε τη ζωή του στην Φιλαδέλφεια από φασίστες με την ανοχή του κράτους, της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Ο Αντώνης δολοφονήθηκε στον Πειραιά με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο και μας θύμισε ξανά πως ζούμε σε έναν άδικο, εκμεταλλευτικό και σάπιο κόσμο.

Εμείς ξέρουμε καλά….Δεν έχει και τόσο σημασία απλά να αγανακτούμε με όσα ζούμε….

Σημασία έχει όλοι εμείς να κάνουμε κάτι για αυτό! Μόνο έτσι αλλάζουν τα πράγματα!

Για αυτό και εμείς καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες στην Αθήνα και όλη την χώρα να:

  • Οργανώσουμε τον αγώνα σε κάθε σχολείο με το “πρώτο κουδούνι”. Τα σχολεία μας θα ανοίξουν με τα γνωστά κενά σε καθηγητές (φέτος είναι 20.000 ήδη!), προβλήματα και ελλείψεις στα κτήρια τους.

Η “νέα” κυβέρνηση και ο νέος Υπουργός Παιδείας υπόσχονται πως θα βελτιώσουν την Παιδεία, θα κάνουν τα σχολεία ψηφιακά. Βέβαια, αυτά τα έχουν πει και άλλοι πριν από αυτούς ξανά και ξανά. Πίσω από τα μεγάλα λόγια, η πραγματικότητα αποκαλύπτεται!

Μπορεί οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί Παιδείας να αλλάζουν, αλλά όλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η κατάσταση κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη στα σχολεία μας.

Θα τους πιστέψουμε; Θα την πατήσουμε; Ή θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας φωνάξαμε στα Τέμπη… Όσο οι κυβερνήσεις, το κράτος, τα Υπουργεία τα κάνουν όλα για τα κέρδη των λίγων, τόσο εμείς θα αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας! Για αυτό και, από την πρώτη μέρα, συζητάμε στα σχολεία μας, οργανώνουμε παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες για ό,τι συναντήσουμε στα σχολεία μας!

  • Κάνουμε δύναμη μας τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Δε θα μείνει κανείς μας μόνος ή μόνη στις δυσκολίες.

Όσο οι οικογένειές μας αναρωτιούνται αν θα τα βγάλουμε πέρα με τους λογαριασμούς και τα φροντιστήρια, όσο θα αναρωτιόμαστε αν θα περισσεύει χαρτζιλίκι για βόλτα, δραστηριότητες, ψυχαγωγία ή αν θα πρέπει… να είμαστε εργαζόμενοι μαθητές… τόσο στα σχολεία μας ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΟ “ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ”. Θα αγωνιστούμε έτσι ώστε κανείς να μη παρατήσει την προσπάθεια να σπουδάσει επειδή δεν έχουν οι γονείς του να πληρώνουν φροντιστήριο. Κανείς χωρίς ρεύμα, θέρμανση, φαγητό στο σπίτι του. Κανείς μας δε θα χάσει εκδρομή λόγω κόστους. Σπάμε τον τσαμπουκά σε κάθε ρατσιστική ή φασιστική φωνή. Τρώνε πόρτα στα σχολεία μας, στις τάξεις και στα 15μελή-5μελή. Δεν είναι με τους αγώνες για ένα καλύτερο σχολείο, μόνο να μισούμε τον διπλανό μας θέλουν να μας κάνουν.

  • Μπλοκάρουμε από την αρχή τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας να ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Νέους νόμους λένε πως θα φέρουν μέσα στη χρόνια… Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Πανελλαδικές σε κάθε τάξη του Λυκείου και μάλιστα με Τράπεζα Θεμάτων, μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου. ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ!

Εμείς, η πλειοψηφία των μαθητών να τρέχει σε πανάκριβα φροντιστήρια για να βγάλει πέρα με τράπεζες θεμάτων, ΕΒΕ, συντελεστές βαρύτητας. Όλα αυτά μπας και καταφέρουμε να συνεχίσουμε στο Πανεπιστήμιο, κάνουμε πράξη τα όνειρά μας, ακολουθήσουμε τις κλίσεις μας. Ήδη, όμως, το 50% δεν περνά πια σε καμία σχολή, δεν τα καταφέρνει, και δεν φταίει “η αδιαφορία” τους για τα μαθήματα, ούτε ότι δεν έχουν στόχους και όνειρα. Αλλά αν έχεις χρήματα να μη σε νοιάζει τίποτα από όλα αυτά και να αγοράζεις σπουδές και πτυχίο στο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Φτιάχνουν Πανεπιστήμια για λίγους και εκλεκτούς, γι’ αυτό και ήδη χωρίζουν τους μαθητές και τα σχολεία μας σε “καλά” και “κακά” με διαφορετικά βιβλία και άλλες υποδομές.

Κόβουν τα όνειρά μας ανάλογα με την τσέπη των γονιών μας. Δεν είναι άδικο αυτό;

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

  • Να εκλέξουμε αγωνιστικά 5μελή-15μελή σε όλα τα σχολεία που θα μπουν μπροστά, θα οργανώσουν και θα συντονίσουν τους αγώνες μας με πολλές και νέες Συντονιστικές Επιτροπές, για να ακούγεται δυνατά η φωνή μας σε όλη την Αττική, σε όλη την Ελλάδα.

Στις φωτιές, στις πλημμύρες αλλά και σε κάθε σχολική χρονιά αποδεικνύεται ξανά και ξανά πως μόνο όταν διεκδικούμε συλλογικά και οργανωμένα το δίκιο μας μπορούμε να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Έτσι και φέτος… Ας κοιμηθεί, λοιπόν από το άλλο πλευρό από τις 11 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας! Το όνειρο και η ανάγκη για μόρφωση, ζωή, παρόν και μέλλον δε σταματά. Ούτε ο αγώνας για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας. Μόνο δυναμώνουν!

Διεκδικούμε:

1. Καμία σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

2. Αντισεισμικός και αντιπλημμυρικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία. Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών

3. Να καλυφθούν εδώ και τώρα τα 20.000 κενά εκπαιδευτικών

4. Κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων και ΕΒΕ

5. Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία για όλα τα μαθήματα και για όσους το έχουν ανάγκη

6. Δωρεάν γεύμα ή σνακ για όλους με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας

7. Μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής μας

8. Να μην καταργηθούν ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Αναβάθμιση των εργαστηρίων τους

9. Δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ για τους μαθητές

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

@mathites.gr

Comments are closed.