Κώστα και Βασίλη, ο θάνατός σας δε θα ξεχαστεί. Στη βία του συστήματος καμία ανοχή! Όλοι την Πέμπτη 12:00 στα Προπύλαια στην πορεία μαθητών- καθηγητών

Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη τη χώρα είμαστε γεμάτοι οργή.

Για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά Κώστα που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Καμία συγκάλυψη! Δε θα δεχτούμε ότι γενικά η “κακιά η ώρα” σημαίνει δολοφονία ενός ανθρώπου στα 16 του χρόνια.

Είμαστε γεμάτοι οργή γιατί αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος. Την προηγουμένη εβδομάδα και ένας 11χρονος μαθητής, ο Βασίλης κάνοντας αυτό που κάνουμε όλοι και όλες μας κάθε μέρα, πηγαίνοντας απλά σχολείο, δε γύρισε ποτέ σπίτι του, έχασε τη ζωή του μέσα στο ίδιο του το σχολείο.

Όσο, όλοι οι “υπεύθυνοι- ανεύθυνοι” πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο για τα παραπάνω εγκλήματα, εμείς σας δώσαμε την απάντηση που σας αξίζει: Κάναμε καταλήψεις, αποχές, γράψαμε συνθήματα σε πανό και πίνακες των σχολείων μας. Κατεβήκαμε στο δρόμο, καταδικάζοντας αυτά τα περιστατικά, και δείχνοντας πως στους μαθητές δε πιάνουν ούτε τα παραμύθια περί «ατυχήματα συμβαίνουν και κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη», ούτε πιάνουν άλλες ρατσιστικές φωνές. 

Τώρα ξανακατεβαίνουμε στο δρόμο…

Δε θα συμβιβαστούμε με τη βία του συστήματος, με τέτοια γεγονότα. Καταδικάζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε μέσα στα σχολεία μας τη δολοφονία του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη. 

Και συνεχίζουμε! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας!

Από την αρχή και αυτή της χρονιάς, ακούμε συνέχεια ότι τα σχολεία μας είναι μια χαρά. Η κα. Κεραμέως “κόβει κορδέλες”, κάνει γιορτές και βγάζει λόγους για το πόσα έχει κάνει για τα σχολεία μας.

Καλά, ποιον κοροϊδεύετε; Δε ξέρετε, ότι στα σχολεία υπάρχουν παιδιά που πεινάνε; Που δεν τους φτάνουν τα λεφτά ούτε για μια τυρόπιτα, που έχει φτάσει 1,80 κιόλας με απόφαση του Άδωνι;

Ότι, σε σχολεία της χώρας οι τάξεις είναι “παγωτό”, χωρίς θέρμανση;  Ότι, σε μια σειρά Δήμων, οι σχολικές επιτροπές ανακοινώνουν απλά πως “θα έχει κρύο, δεχτείτε το”;

Πόσο ασφαλή είναι τα σχολεία μας όταν τα κτήρια τους είναι ετοιμόρροπα; Πόσο ασφαλή είναι τα κτήρια όταν αυτά με την πρώτη πιο δυνατή βροχή πλημμυρίζουν; Όταν, για να γίνει έλεγχος και συντήρηση στα σχολεία (και αν), πρέπει να φωνάζουμε για μήνες, εμείς, οι γονείς και οι καθηγητές μας;

Πως “τα σχολεία είναι μια χαρά”, όταν ξεκινάνε κάθε χρόνο με κενά; Όταν, είναι απλά ατελείωτα εξεταστικά κέντρα;

Πόσο «μια χαρά» είναι η ζωή ενός μαθητή, όταν η οικογένειά του ζορίζεται, αγκομαχά να βγάλει το μήνα; Όταν, κόβεται το ρεύμα σε σπίτια, όταν είναι κρύα;  Όταν «κόβει» η οικογένεια μας, γιατί δεν έχει, τα έξοδα σε φροντιστήρια, κόβοντας έτσι, τελικά,  ακόμα και τα όνειρα για σπουδές; Δε συζητάμε, για το δικαίωμα μας σε αθλητισμό, πολιτισμό, άλλα ενδιαφέροντα…

Κόστος οι μαθητές μέσα στα σχολεία- Αυτή είναι η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία;

Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, που θα καθορίσει τι χρήματα θα πάνε τη νέα χρονιά στα σχολεία μας. Δε πέφτουμε από τα σύννεφα, ήδη ξέρουμε πως θα δώσετε ξανά πολύ λίγα. Την τελευταία δεκαετία, άλλωστε, έχει μειωθεί στο 34% το ποσό που δίνουν όλες οι κυβερνήσεις για την Παιδεία.

Ως κόστος υπολογίζετε τις ανάγκες μας. Όμως, οι ζωές των μαθητών, η μόρφωση και το μέλλον τους δε γίνεται να υπολογίζονται έτσι. Που πάνε άραγε οι φόροι των γονιών μας για την Παιδεία μας;

Και από πάνω, καταστολή και τρομοκρατία. Δείχνετε τα δόντια σας σε όποιον σηκώνει κεφάλι και τολμά να διεκδικεί.

ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΣΤΟ ΚΡΥΟ, ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ- ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ! ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ- ΖΩΗ

Μετά τις πρωτοβουλίες που πήραμε σε όλη τη χώρα, συζητάμε σε κάθε τάξη, σχολείο και γειτονιά. Παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις και συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας για σχολεία ασφαλή:

  • Πέμπτη 15/12 12:00 στα Προπύλαια, Παράσταση Διαμαρτυρίας, μαζί με τους καθηγητές μας που κάνουν εκείνη τη μέρα απεργία.

  • Σάββατο 17/12 στο Σύνταγμα, στις 12.30, συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια που οργανώνονται από τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, διεκδικώντας, ανάμεσα στα άλλα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπροστά στην κατάθεση του νέου προϋπολογισμού.

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

Comments are closed.