25/11/2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ: ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΒΙΑ!

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σαν μαθητές και μαθήτριες θέλουμε να καταδικάσουμε με όλη μας τη δύναμη την πολύμορφη βία που δέχονται χιλιάδες γυναίκες κάθε ηλικίας. Να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί τους για την απαίτηση να καταδικαστούν οι ένοχοι- τέρατα. Να σταθούμε και σήμερα, όπως και πάντα, δίπλα και σε όλες εκείνες τις γυναίκες που ακόμα δεν έχουν καταγγείλει ανοιχτά παρόμοια περιστατικά.

Όλα αυτά τα φαινόμενα μας γεμίζουν οργή, θυμό και αγανάκτηση!

Δυστυχώς πολλές φορές αντίστοιχα φαινόμενα περνούν και τις πόρτες των σχολείων μας, τους χώρους όπου αθλούμαστε, όπου ψυχαγωγούμαστε. Δεν είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ανασφάλεια στην καθημερινότητά μας.

Οργιζόμαστε όταν συμμαθήτριες και συμμαθητές μας αντιμετωπίζουν συμπεριφορές που μειώνουν την προσωπικότητά τους. Δέχονται έως και σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση και δεν έχουν κάπου να απευθυνθούν.

Σπάμε τη σιωπή για τις συνθήκες που “επιτρέπουν” να υπάρχει πολύμορφη βία!

Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, δεν πρόκειται απλά για κάποιους ανθρώπους προβληματικούς, για μεμονωμένα περιστατικά. Συνεχώς, ακούμε κάποιο νέο συμβάν, σε κάποια άλλη μεριά της χώρας μας. Για αυτό και δεν αρκούν μόνο νομοθετικές αλλαγές, για παράδειγμα αναγκαία αύξηση των ποινών.

Τα φαινόμενα της βίας έχουν βαθύτερες αιτίες…

Ας σκεφτούμε ένα παιδί, που έχει όνειρο να ασχοληθεί και επαγγελματικά ή σε επίπεδο πρωταθλητισμού με τον αθλητισμό ή τον πολιτισμό, πόσο εκτεθειμένο μπορεί να είναι σε κινδύνους μπροστά σε μεγαλοπαράγοντες του χώρου, όταν η πορεία του στο χώρο εξαρτάται από αυτούς και τη χρηματοδοτήσή τους;

Μια γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα, όπως οι μανάδες μας, πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι μπροστά στον εργοδότη της, να φοβάται να μη χάσει τη δουλειά της αν “πει κουβέντα”…

Μια γυναίκα άνεργη που εξαρτάται οικονομικά από το σύζυγό της, πόσο δύσκολο είναι να “φύγει” ακόμα και από μία κακοποιητική σχέση;

Όσο τα όνειρά μας για μόρφωση, αθλητισμό, πολιτισμό βρίσκουν διαρκώς εμπόδια της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, του πολιτισμού, όσο ο ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση και ο ατομισμός κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, τόσο θα υπάρχουν και τέτοιες συμπεριφορές, τέτοια φαινόμενα.

Από το σχολείο ακόμα μαθαίνουμε τον κανόνα “ο θάνατός σου η ζωή μου”, “κοίτα εσύ να την βολέψεις” “μην σε νοιάζει ο διπλανός σου”.

Εμείς αυτόν τον κανόνα… τον κάνουμε εξαίρεση!

Δε στεκόμαστε με αδιαφορία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Εμείς… είμαστε “’ένας για όλους και όλοι για έναν!”

Και φτιάχνουμε έτσι τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!

Μέσα από τα 5μελή και 15μελή μας, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη που δείχνουμε, κάθε μαθητής και μαθήτρια ξέρει πως δεν είναι μόνος και μόνη.

Εκεί είναι η δύναμη και η αυτοπεποίθησή μας! Έτσι σπάμε τον τσαμπουκά σε όποιον τολμά να ασκήσει ακόμα και βία σε κάποια συμμαθήτρια ή συμμαθητή μας.

Αγωνιζόμαστε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!

Διεκδικούμε το σχολείο όπου θα μαθαίνουμε να είμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι, που θα ξέρουμε τα δικαιώματα μας. Το σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Έτσι θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας σε όλη την πορεία τη ζωή μας, θα αντιπαλεύουμε κάθε εμπόδιο που συναντάμε αγωνιστικά και αισιόδοξα.

Διεκδικούμε:

  • Ενημερωτικά προγράμματα για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε σχολεία, σε χώρους αθλητισμού, πολιτισμού από το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας.

  • Ένταξη μαθημάτων στο σχολικό πρόγραμμα σχετικά με την σεξουαλική αγωγή.

  • Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία για να μπορούμε να απευθυνόμαστε και να στηριζόμαστε ολόπλευρα, να προλαμβάνονται παρόμοια περιστατικά.

  • Λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών παντού, στις γειτονιές και στις πόλεις μας για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και ανήλικων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Comments are closed.