Επιστολή μαθητών και μαθητριών από το Ηράκλειο Κρήτης για τον σεισμό και την κατάσταση στα σχολεία!

Προς Υπουργείο Παιδείας , Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου ,

Με αυτή μας την επιστολή , μαθητές και μαθήτριες από το Ηράκλειο Κρήτης , θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας και να πούμε για άλλη μια φορά τα αυτονόητα . Όπως είναι ήδη γνωστό , το νησί μας επλήγη και από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ την Δευτέρα 27/9/2021 , ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ζημιές και καταστροφές σε κτίρια , μεταξύ αυτών και στα σχολεία του νομού Ηρακλείου.

Τα σχολεία για λόγους ασφαλείας είναι ήδη κλειστά εδώ και μια εβδομάδα και αντί να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, βρήκατε για άλλη μία φορά την «λύση» της τηλε-εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα ωστόσο δεκάδες είναι τα σχολεία στο Ηράκλειο που χρόνια τώρα έχουν σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, άλλα είναι κατασκευασμένα με αντισεισμικούς κώδικες προηγούμενων δεκαετιών, ενώ άλλα κατασκευάστηκαν προ εκατονταετίας!

Νιώθουμε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε στον αέρα , καθώς τα συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα χρόνων, κάνουν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση σε δεκάδες σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως: στο 4ο, 5ο , 9ο, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού. Ακόμα δεκάδες είναι τα σχολεία που ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές, ενώ άλλα έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα. Ωστόσο, μας λέτε ότι θα ξεκινήσουμε τα μαθήματα «κανονικά». Το δικό σας «κανονικά» …εμείς το φοβόμαστε !

Γι’ αυτό τον λόγο και διεκδικούμε ακόμα μια φορά ένα σχολείο ασφαλές για όλους τους μαθητές και τους καθηγητές μας , ένα σχολείο που θα μπορούμε να κάνουμε μάθημα , χωρίς το άγχος και το φόβο , ότι θα πέσει το ταβάνι πάνω μας ! Διεκδικούμε όλον αυτόν τον καιρό , ένα σχολείο , με κατάλληλες αίθουσες , με όλους τους καθηγητές που χρειαζόμαστε , με καθαριότητα , ένα σχολείο που να μας μορφώνει ουσιαστικά και όχι που μας εξοντώνει!

Αυτό που ζούμε σήμερα οι μαθητές αλλά και οι οικογένειες μας, είναι το αποτέλεσμα της κοροϊδίας κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών που για να κρύψουν την ωμή τους επιλογή να προστατεύσουν τα κέρδη και όχι τις ανάγκες μας. Βρίσκονται εδώ και χρόνια απέναντι στις διεκδικήσεις μας για κτιριακά ζητήματα ξέρουν μόνο να λένε στα λόγια ότι είναι με το πλευρό των μαθητών ότι δήθεν «θα φτιάξουμε το σχολείο», υποσχέσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις κρατούν δεκαετίες ολόκληρες. Από υποσχέσεις λοιπόν χορτάσαμε ! .

Επιλέξατε για άλλη μια φορά να παίξετε με την ζωή και την μόρφωση μας. Δεν θα το επιτρέψουμε !

Διεκδικούμε :

  • Να γίνουν άμεσα όλοι οι έλεγχοι των σχολικών κτιρίων , να βρεθεί λύση για όλα εκείνα τα σχολεία που κρίνονται ακατάλληλα . Να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία , με μαθήματα σε δημόσια κτίρια , κτίρια της περιφέρειας και του δήμου που τηρούν τις προϋποθέσεις , για όσα σχολεία έχουν προβλήματα . ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΗ !

  • Να εξασφαλιστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας , καθαριότητα , αίθουσες , 15άρια τμήματα , περισσότεροι καθηγητές .

  • Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν και εν μέσω πανδημίας , ΕΒΕ , Τράπεζα Θεμάτων κ.α. , που κάνουν το σχολείο μας ακόμα πιο εξαντλητικό . Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε ξανά στο « δια ζώσης άγχος» , των πολλών εξετάσεων , των ατέλειωτων φροντιστηρίων.

Ξέρουμε ότι είχατε όλο το χρόνο , ώστε να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα που τόσο καιρό , δίκαια οι μαθητές διεκδικούμε . Αλλά επιλέξατε να μην το κάνετε !

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας !

Καλούμε όλα τα σχολεία , τα 5μελή , 15μελή , να συζητήσουν , να κάνουν συνελεύσεις , να υπογράψουν την παραπάνω επιστολή ! Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το σχολείο που έχουμε πραγματικά ανάγκη !

Καλούμε όλους τους συμμαθητές να μας , να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συμμαθητές μας στο Αρκαλοχώρι που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα , με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε κάθε σχολείο !

Μαθητές και Μαθήτριες από το Ηράκλειο Κρήτης

30/9/2021

Comments are closed.