Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης- Καμπάνια Καλλιτεχνικής Δημιουργίας ενάντια στον Μουσικό Τρομονόμο! Η Τέχνη δεν φιμώνεται, δεν λογοκρίνεται, αλλά ανθίζει μέσα από την αμφισβήτηση, τη διαμαρτυρία!

Επιλέξαμε να έρθουμε στο σχολείο μας, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης, γιατί αγαπάμε την Τέχνη, γιατί μέσα από τη δημιουργία μας μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, τις αγωνίες μας, τους προβληματισμούς μας.

Μάθαμε να μισούμε τον Φασισμό μέσα από το ιταλικό αντιφασιστικό τραγούδι Bella Ciao (“αυτό εδώ είναι το λουλούδι του αντάρτη, που πέθανε για την ελευθερία μας”), μέσα από την ταινία «American History X». Μάθαμε να μισούμε τον πόλεμο μέσα από την Guernica του Pablo Picasso. Ακούσαμε για τον πόνο παιδιών στην ηλικία μας που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους λόγω του πολέμου από το τραγούδι «Του κόσμου οι λαοί» (Στο σχολείο ως αριστούχος να κρατάω την σημαία, ήμουν από άλλη χώρα και δεν με έκανες παρέα. Με έχεις σκοτώσει στο Ιράκ, στο Βιετνάμ, στην Παλαιστίνη, εγώ αγέννητο μωρό και δεν είχα καν ευθύνη). Καταλάβαμε από τον «Κεμάλ» ότι «με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί».

Αυτά τα έργα τέχνης, και χιλιάδες άλλα, με το νέο Νόμο της κυβέρνησης θα μπορούσαν να απαγορευτούν γιατί, όπως λένε, «εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας», την στιγμή που βλέπουμε να προωθούνται τραγούδια για τα ναρκωτικά, τραγούδια που υποτιμούν τις γυναίκες, τραγούδια που προωθούν κάθε «σάπιο» ιδανικό! Με αυτό το νόμο, οι καλλιτέχνες που δημοσιεύουν το έργο τους στο internet, μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι. Τρομάζουμε με την ιδέα ότι ανάλογα με το πώς ερμηνεύεται ο νόμος, μέχρι και ο Εθνικός μας Ύμνος μπορεί να θεωρηθεί υποκίνηση σε βία! (Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη”).

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των καλλιτεχνών, του κάθε νέου, μαθητή που μέσα από την Τέχνη του θέλει να εκφράσει τον προβληματισμό του. Κανένας νόμος δεν μπορεί να φιμώσει την ελευθερία του λόγου στην Τέχνη. Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας σταματήσει να οργιζόμαστε με το άδικο!

Καλούμε τον κάθε μαθητή από τα Μουσικά Σχολεία της περιοχής μας, από κάθε σχολείο της πόλης μας να δημιουργήσει απέναντι στην προσπάθεια να φιμωθεί η Τέχνη. Όλο το Μάρτιο, μέσα από κάθε μορφή (τραγούδι, σκίτσο, σκετς, φωτογραφία, βίντεο μικρού μήκους, graffiti κτλ), δημιουργούμε και φωνάζουμε ότι η Τέχνη δεν φιμώνεται, δεν λογοκρίνεται, αλλά ανθίζει μέσα από την αμφισβήτηση, τη διαμαρτυρία! Ανεβάζουμε τα έργα μας στο #mathites_kozanhs μέχρι της 31 Μαρτίου.

Comments are closed.