Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Θεσσαλονίκης: Οι μαθητές γυρνάμε την πλάτη στους φασίστες!

Μετά τα γεγονότα που έγιναν στο 2ο ΓΕΛ Συκεών, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησε με χημικά και ΜΑΤ στην κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών, καθηγητών και γονιών που βρίσκονταν εκεί για διαμαρτυρία σε εκδήλωση προγραμματισμένη με ομιλητή τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, συνεχίστηκε μια συζήτηση που εδώ και καιρό απασχολεί την μαθητική κοινότητα για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε μια σειρά προβλήματα και ελλείψεις, που έχουμε στα σχολεία μας, καθώς και για το νομοσχέδιο για το λύκειο και το εξεταστικό  που ετοιμάζεται να καταθέσει.

Στη συνεδρίαση του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Μενεμένης μετά από την απόφαση για καταδίκη των παραπάνω γεγονότων αποφάσισε να δώσει συνέχεια στη διαμαρτυρία του με τη μορφή της κατάληψης για αρκετά ζητήματα (βλ. http://www.mathites.gr/?p=2236). Στην συζήτηση για τα αιτήματα της κατάληψης, κάποιοι μαθητές από το 15μελές έβαλαν το ζήτημα να γίνει κατάληψη με σύνθημα «Μακεδονία γη ελληνική». Το 15μελές μετά από συζήτηση και με την μαθητική κοινότητα, αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο σύνθημα προκαλεί μίσος και έχθρα ανάμεσα σε γειτονικούς λαούς, τον αλυτρωτισμό και διάθεση για πολέμους. Ότι στον εθνικισμό δεν μπορούμε να απαντάμε με εθνικισμό, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια ή την Βουλγαρία… Οι μαθητές  γυρνάμε την πλάτη σε όλους όσοι σπέρνουν με τη θέση τους τα παραπάνω, δηλαδή τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής καθώς και άλλων φασιστικών ομάδων, που τις προβάλλουν και τις  προωθούν μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα site τους.

Όσοι πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας και θέλουμε να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, πρέπει να καταδικάσουμε την ίδια την συμφωνία των Πρεσπών η οποία με την σειρά της προκαλεί πολεμικές διαθέσεις και στις δύο χώρες και όχι μόνο. Αλλά κυρίως στο γεγονός, ότι δίνει στο ΝΑΤΟ την άδεια να πατήσει περισσότερο το πόδι του στα Βαλκάνια με νέες πολεμικές βάσεις.

Επίσης, μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές έγινε για τα προβλήματα που συνολικά τους απασχολούν και στο σχολείο, αλλά και μετά το σχολείο. Το γεγονός δηλαδή ότι το σχολείο που έχουν σήμερα, δεν είναι σε καμία περίπτωση το σχολείο που έχουμε όλοι ανάγκη. Οι ελλείψεις στο ίδιο το περιεχόμενο των γνώσεων, σε καθηγητές και σε εξοπλισμούς είναι ζητήματα που απασχολούν πολύ τους μαθητές. Τέλος, συζήτησαν ότι το νέο λύκειο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι το λύκειο που έχουμε ανάγκη.

Comments are closed.