Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Αθήνας: Οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση!

Ας αφήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας τα παραμύθια! Δε μασάμε στα φούμαρα που μας πουλάνε! Έχουμε βαρεθεί τις κορώνες περί κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων, «αναβάθμισης» των ΕΠΑΛ κ.λπ. Τις ακούμε 4 χρόνια!

Η κυβέρνηση και ο υπουργός ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να δώσει απαντήσεις και να λύσει τα τωρινά μας προβλήματα!

Δε μας έφταναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία μας με την κατάργηση ειδικοτήτων και τομέων στη Β’ και Γ’ Λυκείου, την έλλειψη βιβλίων στις ειδικότητές μας, τα κενά σε καθηγητές, τις ελλείψεις και τις απαρχαιωμένες υποδομές στα σχολεία μας, καθώς και όλα τα σοβαρά εμπόδια που συναντάμε όλα αυτά τα χρόνια για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το σχολείο και την ειδικότητά μας, τώρα η κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, μας φορτώνει κι άλλα προβλήματα…

  • Με την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), πλέον η μοναδική επιλογή των μαθητών των ΕΠΑΛ για ΤΕΙ είναι η περιφέρεια, με το κόστος διαβίωσης να είναι απαγορευτικό για ένα πολύ μεγάλο μέρος των λαϊκών οικογενειών! Αυτή η αλλαγή περιορίζει τον αριθμό των μαθητών από τα ΕΠΑΛ για εισαγωγή, αφού το ποσοστό των θέσεων στα ΑΕΙ προβλέπεται στο 5%, ενώ το ποσοστό των θέσεων για τα ΤΕΙ ήταν 20%. Το Υπουργείο μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε πολλά ΕΠΑΛ της χώρας αναγκάστηκε να αυξήσει σε 10% το ποσοστό εισαγωγής των μαθητών των ΕΠΑΛ, αλλά -όπως ανακοίνωσε- αυτό θα γίνει κατ’ εξαίρεση για φέτος και μόνο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής…
  • Με εγκύκλιο, η κυβέρνηση και το υπουργείο, έχουν το θράσος ένα μήνα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις να αλλάζουν το συντελεστή και τα μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές κοινής ομάδας.
  • Με απόφαση της κυβέρνησης, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ έχουν να αντιμετωπίσουν τις επόμενες μέρες έναν εξεταστικό μαραθώνιο, καθώς ανάλογα με την ειδικότητά τους, πρέπει να δώσουν μέσα σε μία βδομάδα 5-7 μαθήματα, χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο μεταξύ των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Το ποσοστό 10% της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να παραμείνει επ’ αόριστον και όχι μόνο για φέτος.
  • Να μην αλλάξουν τα μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές κοινής ομάδας.
  • Να υπάρχει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας περίπου -όπως και στους μαθητές των ΓΕΛ- ανάμεσα στις ενδοσχολικές και τις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών των ΕΠΑΛ της Γ’ Λυκείου.
  • Καμία κατάργηση ειδικότητας.
  • Πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.

Comments are closed.