Όχι στην κατάργηση – συγχώνευση ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ! Θα μας βρουν απέναντί τους!

Όλοι εμείς μπήκαμε στα ΕΠΑΛ για να μάθουμε μια ειδικότητα, μια τέχνη για να μπορέσουμε να βρούμε αύριο μια δουλειά πάνω σε αυτό που μας αρέσει, να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Την ίδια στιγμή τραβάμε ένα σωρό ζόρια, γιατί ταυτόχρονα δουλεύουμε, προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα εμείς και οι οικογένειές μας.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός έχουν μεγάλο θράσος να λένε ότι τα σχολεία φέτος λειτουργούν κανονικά, χωρίς προβλήματα. Αυτό που ζούμε εμείς τώρα δείχνει πως είναι μεγάλοι ψεύτες!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΖΟΥΝ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΚΑΙΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ!

Φέτος, η κυβέρνηση καταργεί και συγχωνεύει τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Δηλαδή, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει μια ειδικότητα στο σχολείο που πηγαίνουμε, αυτή φέτος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ! Μας λένε να βρούμε μια άλλη, άσχετη ειδικότητα απλά για να τελειώσουμε το σχολείο. Στην πραγματικότητα μας πετάνε στο δρόμο χωρίς δεύτερες σκέψεις και μας αναγκάζουν να βγούμε στη γύρα, να βρούμε τις ειδικότητες που είχαμε σε άλλα ΕΠΑΛ, χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας!

Εμείς απαντήσαμε με κατάληψη. Δείξαμε την αντίθεσή μας στην πραγματικότητα που μας πλασάρουν και είπαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Κάναμε Γενική Συνέλευση στο Γυμναστήριο και είπαμε τα αιτήματά μας. Σκεφτόμαστε τα επόμενα βήματά μας. Αυτό που μας λείπει είναι η οργάνωσή μας. Άμεσα να πάμε σε εκλογές στα 5μελή και για το 15μελές.

Ήδη σε ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα οι συμμαθητές μας συζητάνε τι θα κάνουν, πως θα αντισταθούν. Με αυτούς θα πρέπει το επόμενο διάστημα να συντονίσουμε τη δράση μας.

Και όλα αυτά την ώρα που η χρηματοδότηση των σχολείων έχει  φτάσει στον πάτο, που  δεν έχουν έρθει ακόμα όλα τα βιβλία των ειδικοτήτων και κάποιοι από εμάς φέτος δίνουν πανελλήνιες, που δεν υπάρχουν υποδομές και εργαστήρια για να κάνουμε μάθημα, αλλά και εκεί που τα εργαστήρια είναι καλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι καθηγητές. Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά πληρώνουμε και από πάνω ένα σκασμό λεφτά για το φαγητό μας, ακόμα και για υλικά που λείπουν από εργαστήρια!

Αγωνιζόμαστε, συντονιζόμαστε γιατί… δεν μας κάνει:

 • Το σχολείο που μας αντιμετωπίζει σαν πελάτες και κάνει τη μόρφωση εμπόρευμα!
 • Το μέλλον της αβεβαιότητας, της ανεργίας, της περιπλάνησης, της δουλειάς για ψίχουλα.

ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ… η αλήθεια είναι πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει από κει που το άφησαν οι προηγούμενες και μαζί με τους συνεργάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού έβαλαν και στην παιδεία το μνημόνιο.

Στα τσακίδια τα μέτρα τους, στα τσακίδια τα μνημόνιά τους που κάνουν χειρότερο το σχολείο και τη ζωή μας!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ!!!

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΛ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Να μην κλείσει κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ. Κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει και να την ολοκληρώνει χωρίς εμπόδια.
 • Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία ειδικοτήτων.
 • Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα ΕΠΑΛ.
 • Να λυθεί τώρα το θέμα με τα παιδιά που έμειναν στην ίδια τάξη από απουσίες.
 • Σύγχρονα εργαστήρια για να μπορούν οι μαθητές να παρακολουθούν σωστά την ειδικότητά τους. Να παρέχεται δωρεάν ο εξοπλισμός που απαιτείται και να μην τον αγοράζουμε.
 • Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (2 εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές).
 • Πτυχίο στα 3 χρόνια και να είναι η μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
 • Η πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ να είναι ενταγμένη στη μάθηση. Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
 • Να υπάρχει διευκόλυνση και κατανόηση για τους μαθητές που εργάζονται παράλληλα με το σχολείο για να τα βγάλουν πέρα.
 • Δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας.
 • Ένα γεύμα για κάθε μαθητή.
 • Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Comments are closed.