Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός του κράτους, που θα καθορίσει ανάμεσα σε άλλα: τι φόρους θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι οικογένειές μας, αν θα υπάρξει κάποια ενίσχυση/ βοήθεια των οικογενειών μας για την ακρίβεια, τι χρήματα θα πάνε στα σχολεία μας.
Μπορούμε να φανταστούμε τι θα ψηφιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική “όλα για τα κέρδη των λίγων- ψίχουλα για τις ανάγκες των πολλών”. Για αυτό δεν πέφτουμε από τα σύννεφα:
– Που φορτώνετε στους γονείς μας 6,2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους την νέα χρονιά. Όταν δε φτάνει ο μισθός τους για τίποτα, στα σπίτια μας ζοριζόμαστε με την ακρίβεια και τους φόρους για το νοίκι, τους λογαριασμούς, το σούπερ- μάρκετ, τα φροντιστήρια, εσείς λέτε: “Δεν μας φτάνουν αυτά- φέρτε και άλλα”!
– Που δεν παίρνετε κανένα μέτρο ενίσχυσης των οικογενειών που ζορίζονται με όλα αυτα. Ενώ σπίτια χιλιάδων οικογενειών βγαίνουν στο σφυρί με τους πλειστηριασμούς, κόβεται το ρεύμα, το νερό, δεν έχουν θέρμανση. Λέτε πως δεν υπάρχουν λεφτά… Όμως, στους λίγους επιχειρηματίες, εφοπλιστές και βιομηχάνους δίνετε δισεκατομμύρια ευρώ «ζεστό» χρήμα- δικό μας χρήμα!
Να ρωτήσουμε; Σήμερα στην χώρα μας ποιος ζορίζετε; Οι σούπερ- μαρκετάδες που έχουν κάνει ρεκόρ κερδών ή εμείς και οι γονείς μας; Γιατί δίνετε ξανά σε αυτούς επιδοτήσεις, λοιπόν;
– Που πάλι τα δίνετε όλα στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Ο λαός της χώρας μας με κάθε τρόπο, και στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη έχει βροντοφωνάξει: Δε θέλουμε πόλεμο, καμία εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς με βάσεις, πλοία, αεροπλάνα και χρηματοδότηση!
– Κόστος οι μαθητές μέσα στα σχολεία! Την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί στο 34% το ποσό που δίνουν όλες οι κυβερνήσεις για την Παιδεία.
* 65% των σχολείων μας είναι χτισμένο πριν το 1980… Για αυτό, τα σχολικά κτήρια είναι επικίνδυνα, τα ταβάνια πέφτουν, τα προαύλια πλημμυρίζουν και ούτε λόγος για σύγχρονες αίθουσες, εργαστήρια, αθλητικές υποδομές. Για κάτι διαδραστικούς πίνακες λένε πως θα δοθούν χρήματα. Απλά δεν μας εξηγεί σε ποιους τοίχους θα μπουν και ποιος θα διδάξει σε αυτούς.
* 40% των καθηγητών μας είναι αναπληρωτές. Για αυτό κάθε χρόνο έχουμε για μήνες κενά.
* 3 δισ. Ευρώ δίνουν οι οικογένειές μας κάθε χρόνο για φροντιστήρια στην – υποτίθεται- Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Στα σχολεία μας δε γίνεται δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, κανονική και σωστή (όχι μούφα με webex).
* Κρύες αίθουσες, ελάχιστη θέρμανση και χιλιάδες μαθητές να μην πάνε εκδρομή λόγω οικονομικών.
Πόσα χρήματα δίνει για όλα αυτά ο κρατικός προϋπολογισμός; Ούτε 1 ευρώ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια!
Ως κόστος υπολογίζετε ξανά τις ανάγκες μας. Όμως, οι ζωές μας, η μόρφωση και το μέλλον μας δε δεχόμαστε να υπολογίζονται έτσι.
Με αγώνα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.
Με αλληλεγγύη και συλλογικότητα δεν αφήνουμε κανέναν μόνο, καμία μόνη στις δυσκολίες.
Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζόμενων για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των φόρων και μειώσεις τιμών στα τρόφιμα, στο ρεύμα, θέρμανση.
Για τα σχολεία μας διεκδικούμε:
– Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας με ασφάλεια. Να γίνουν έλεγχοι, επιδιορθώσεις και να παρθούν μέτρα για σεισμούς και πλημμύρες ΤΩΡΑ (όχι το 2025 όπως λέτε πως ΘΑ κάνετε…)
– Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!).
– Κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς, για να σπάσουν τμήματα (και όχι να συγχωνεύονται). Ιδιαίτερη μέριμνα για Μουσικά, Καλλιτεχνικά Σχολεία και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ που κάθε χρόνο ξεκινούν με αμέτρητα κενά.
– Να ξεκινήσει τώρα σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία για όσους το έχουν ανάγκη.
– Έκτακτο κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές μας. Να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν.
– Αναβάθμιση των υποδομών στα σχολεία μας, των εργαστηρίων, των αθλητικών χώρων, των πολιτιστικών υποδομών
-Μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ και δωρεάν γεύμα/σνακ από το Υπουργείο Παιδείας
Καλούμε τα μαθητικά συμβούλια σε όλα τα σχολεία της Αττικής να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πορεία.
Ταυτόχρονα, σε κάθε σχολείο τα 15μελή και τα 5μελή να οργανώσουν δράσεις, bazaar, συναυλίες, φεστιβάλ πάρτι για να συγκεντρωθούν χρήματα για τις σχολικές εκδρομές.
Με το νέο έτος και τους νέους Δημάρχους σε κάθε Δήμο οργανώνουμε διαμαρτυρίες για τα προβλήματα των σχολείων μας και να απαιτήσουμε λύσεις, πριν να είναι αργά.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Αναρτηθηκε στην κατηγορία 






