Οι μαθητεύομενοι ΕΠΑΛιτες δε δουλεύουμε τζάμπα! Εδώ και τώρα να μπουν τα χρήματα που μας χρωστάτε στο έτος μαθητείας!

Οι μαθητεύομενοι στο έτος μαθητείας στο ΕΠΑΛ είναι εδώ και πάνω από 3 μήνες απλήρωτοι! Ήδη, έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μαθητεύομενοι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη!

200 σελίδες Νόμους έχετε περάσει όλοι σας για «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» και πάλι στα ίδια καταλήγουμε! Οι ΕΠΑΛίτες να ψάχνουμε να βρούμε μαθητεία στην ειδικότητά μας μόνοι μας, συχνά να την κάνουμε σε άσχετα αντικείμενα από αυτά που θέλουμε. Δηλαδή, και να μην μαθαίνουμε τίποτα, και να βγάζουμε την λάντζα των μεγαλοεργοδοτών και να λέμε και ευχαριστώ από πάνω!

Και σαν να μην έφταναν αυτά… Θέλετε να δουλεύουμε ΤΖΑΜΠΑ! ΩΣ ΕΔΩ!

Μας είχατε πρήξει, και τώρα η ΝΔ και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε τη μαθητεία, να μας λέτε: “Η μαθητεία είναι ευκαιρία! Και θα μάθεις και θα πληρωθείς”, και τελικά ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΔΕ ΛΥΝΕΤΕ! ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ!

Εμείς, όμως ξέρουμε: Με χρόνια αγώνων καταφέραμε να πληρωνόμαστε με το 100% του κατώτατου μισθού στη μαθητεία, καταφέραμε να πάρουν οι μαθητεύομενοι ορισμένα επιδόματα μέσα στην πανδημία όπως και άλλοι πρακτικάριοι, πχ στα ΙΕΚ.

Για αυτό και οργανωνόμαστε στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας και διεκδικούμε για το 4ο έτος μαθητείας:

  • Να πληρωθούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ όλοι οι ΕΠΑΛιτες που κάνουν μαθητεία και είναι απλήρωτοι.

  • Να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μαθητεία. Να μη γίνεται σε άσχεττους χώρους, αλλά να μας βοηθά να μάθουμε αυτό που επιλέξαμε και να συνδέεται με την επαγγελματική προοπτική της αντίστοιχης ειδικότητας.

  • Η μαθητεία να οργανώνεται με ευθύνη του Υπ. Παιδείας. Να μην εξαρτάται από το κάθε σχολείο ή ατομικά από τον κάθε ΕΠΑΛίτη να βρει εργοδότες και να εξασφαλίσει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αλλά, και στο ΕΠΑΛ, είτε κάποιος πάει ή όχι μαθητεία, να μαθαίνει την ειδικότητά που επέλεξε όσο πιο ολοκληρωμένα και αναβαθμισμένα γίνεται! Με σύγχρονα εργαστήρια, βιβλία και καθηγητές και όχι με ανοιγοκλείσιμο ειδικοτήτων και ατελείωτες ελλείψεις λες και είμαστε κατώτερα σχολεία και μαθητές Β’ κατηγορίας. Και με αυτό το χαρτί να μπορούμε να βρίσκουμε δουλειά στη συγκεκριμένη ειδικότητα με δικαιώματα, αμέσως μόλις τελειώσουμε το ΕΠΑΛ.

Τα παιδιά των ΕΠΑΛ πρέπει να στηριχτούν από:

  • τα 5μελή και τα 15μελή των ΕΠΑΛ

  • τ 5μελή και τα 15μελή από τα υπόλοιπα σχολεία

  • τους σπουδαστές στα ΔΙΕΚ και τις ΕΠΑΣ

Όλοι ξέρουν πόσο άδικο και λάθος είναι να δουλεύεις τζάμπα και πόσο σωστό είναι να μαθαίνει κανείς το επάγγελμα που επέλεξε σωστά, ολοκληρωμένα, με εργασιακά δικαιώματα και μέλλον σε αυτό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Comments are closed.