Απαιτούμε το αυτονόητο: Επίσημη και άμεση μείωση της ύλης- Πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση!

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σχολεία και τα φροντιστήρια όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το Πάσχα με σκοπό να περιοριστεί όσο γίνεται η εξάπλωση του κορονοϊού, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο και κατανοητό από εμάς τους μαθητές. 

Στη συνέχεια, διάφορα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας βγήκαν και ανακοίνωσαν γενικά και αόριστα ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν πολύ κοντά στην ημερομηνία που θα γινόντουσαν κανονικά. Μετά, είπαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο Ιουλίου ή Σεπτεμβρίου. Μετά, τόλμησαν να πουν  ότι θα δώσουμε κανονικά, όλη την ύλη. Μετά, αποφάσισαν να πουν ότι μπορεί να μειωθεί η ύλη, χωρίς να ξεκαθαρίζουν, όμως, την ημερομηνία των πανελλαδικών

Όλη αυτή η κατάσταση γεμίζει άγχος και ανασφάλεια τους μαθητές που είμαστε στην Γ Λυκείου!

Μας λένε, ταυτόχρονα, ότι έχουν πάρει μέτρα για τα σχολεία τώρα που είναι κλειστά και μάλιστα ότι όλα κυλάνε κανονικά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Ότι τα τηλεμαθήματα έχουν ξεκινήσει παντού…Μάλιστα, η Κεραμέως δήλωσε πως: «Η συμμετοχή κι ο ενθουσιασμός της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι συγκλονιστικός, όσον αφορά την τηλεκπαίδευση και τις πλατφόρμες» !

Αλήθεια τώρα; Ακόμα μας ζητάνε τα email μας! Ποια μαθήματα ακριβώς έχουν ξεκινήσει;  Πώς όλα πάνε καλά όταν σε όσα σχολεία γίνονται τα τηλεμαθήματα, το σύστημα συνεχώς “πέφτει” ή “σέρνεται”; Τι μέτρα έχουν πάρει όταν πολλοί από εμάς δεν έχουμε ίντερνετ στα σπίτια μας, όταν δεν έχουμε λάπτοπ ή τάμπλετ; Όταν στο σπίτι υπάρχει ένας υπολογιστής και τον χρησιμοποιούν τώρα οι γονείς μας που “δουλεύουν από το σπίτι”; 

Εκτός και αν το Υπουργείο Παιδείας αναφέρεται στα φροντιστήρια ή τα Ιδιωτικά Σχολεία, που κάνουν κανονικά τα πάντα! Να ονομαστεί τότε Υπουργείο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης να τελειώνουμε!

Ως μαθητές, καταλαβαίνουμε πλήρως την κατάσταση. Δεν “είμαστε στον κόσμο μας”. Βλέπουμε τους εργαζόμενους γονείς μας να αγωνιούν τι θα γίνει με τη δουλειά τους, με τον μισθό τους. Παρακολουθούμε την απαράδεκτη κατάσταση των νοσοκομείων, τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές. 

Καταλαβαίνουμε πως είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται. Και για αυτό σεβόμαστε την οδηγία των ειδικών και “μένουμε σπίτι”.  Βρισκόμαστε μέρες τώρα σπίτια μας, δε βγαίνουμε ούτε μια βόλτα, δε βλέπουμε τους φίλους μας. 

Για αυτό και διεκδικούμε από μεριάς μας  το αυτονόητο: Να πάρει το κράτος και η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους μαθητές, για να μπορέσουμε και εμείς να ανταπεξέλθουμε, τόσο τωρα, οσο και όταν ανοίξουν ξανά τα σχολεία. 

  1. Να μειωθεί κατά πολύ και να ανακοινωθεί άμεσα η ύλη της φετινής Γ ΓΕΛ στις πανελλαδικές. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος όσους δίνουμε φέτος πανελλαδικές. Αυτό να είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρει το Υπουργείο. Δε γίνεται να λένε πως η τηλεκπαίδευση είναι για επανάληψη, αλλά να μη μειώνουν ταυτόχρονα την ύλη. 
  2. Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν ισότιμα όλα τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση. Αυτό σημαίνει: Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.  Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα. 
  3. Να υπάρξει με όσο πιο συγκεκριμένο τρόπο γίνεται, επίσημη ανακοίνωση τι θα γίνει με τις πανελλαδικές. Δε γίνεται κάθε μέρα η υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας να λένε διαφορετικά γενικόλογα. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση να είναι πρώτη μέριμνα του Υπουργείου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις. 
  4. Να μην δοθούν φέτος ενδοσχολικές, προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις λόγω των συνθηκών. Να γίνεται η προαγωγή μας με τους βαθμούς τριμήνων/ τετραμήνων. Δε γίνεται να δώσουμε ενδοσχολικές όταν δεν έχουμε διδαχθεί όλη την ύλη. 
  5. Να γίνει έκτακτη ενισχυτική διδασκαλία όταν ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές που δεν πάνε φροντιστήρια

Comments are closed.