ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ…ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!

Όλες αυτές τις μέρες πολλοί από εμάς κάναμε διαμαρτυρίες στα σχολεία μας για να παρθούν μέτρα προστασίας των μαθητών ενάντια στον κορονοιο (όπως κλείσιμο σχολείων όπου ήταν απαραίτητο, απολύμανση κτηρίων, καθαριότητα κτλ). Το ίδιο και η ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας) που έκανε συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας και κατέθεσε υπόμνημα με αντίστοιχα αιτήματα. Ζητήματα που χρόνια τώρα λέμε για την καθαριότητα στα σχολεία μας και μάλιστα μας λέγανε πως “αυτά δεν είναι λόγοι κινητοποίησης” (πχ η κατάσταση της καθαριότητας στις τουαλέτες ή η έλλειψη καθαριστριών), τελικά αποδείχθηκε πως είναι σημαντικά.

Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία και τα φροντιστήρια όλης της χώρας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες με σκοπό να περιορίσει όσο γίνεται την εξάπλωση του ιού. 

Φυσικά, αυτό το μέτρο, όσο αναγκαίο και αν είναι, δεν μπορεί γενικά να λύσει το πρόβλημα, όσο παραμένουν χιλιάδες τα προβλήματα και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Όπως ελάχιστα χρήματα δίνουν οι κυβερνήσεις στην Παιδεία και βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση, έτσι και τώρα στην Υγεία η κυβέρνηση έδωσε ελάχιστα χρήματα για την άμεση και αναγκαία στελέχωση του συστήματος Υγείας. 

Η πρόσβαση όλων μας σε σύγχρονες παροχές Υγείας για όλους πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα μας. Το ίδιο και η προστασία των εργαζόμενων γονιών μας. Τους βλέπουμε, έτσι και αλλιώς, να τρέχουν όλη μέρα για να τα βγάλουν πέρα, να κάνουν θυσίες για εμάς. Τώρα με τον κορονοιό, και αν έχουν άρρωστο παιδί στο σπίτι, πρέπει να μπορούν να πάρουν όσες μέρες χρειάζεται άδεια μετ-αποδοχών, να μην απολυθεί κανείς από τη δουλειά του για τέτοιο λόγο. 

Ως μαθητές, διεκδικούμε τα εξής:

  1. Με δεδομένο πως η συνηθισμένη ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι το επόμενο διάστημα, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστούμε  και να εξεταστούμε οι μαθητές της Γ Λυκείου δίκαια και ισότιμα. Αυτό σημαίνει:

α.  Να γίνει έκτακτη ενισχυτική διδασκαλία όταν ανοίξουν τα σχολεία για όσους μαθητές δεν πάνε φροντιστήρια. Να εξασφαλιστεί πως όλοι έχουμε την απαραίτητη υλική υποδομή για να έχουμε πρόσβαση στην τηλεκπαιδευση, σε περίπτωση που εφαρμοστεί.  Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται από τις πανελλαδικές οι μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, τόσο για φροντιστήριο, ακόμα περισσότερο για ιδιαίτερα.

β.  Να μειωθεί και να ανακοινωθεί άμεσα η ύλη της φετινής Γ ΓΕΛ στις πανελλαδικές. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος όσων μαθητών δίνουμε φέτος πανελλαδικές. Τα διάφορα σενάρια για παράταση του σχολικού έτους και εξετάσεις το καλοκαίρι, κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε εμείς λόγω της επιδημίας, μας γεμίζουν ανασφάλεια.

Γιατί μπορεί τώρα να έχουμε δυο βδομάδες να διαβάσουμε – όπως μας λένε στα φροντιστήρια- αλλά ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως αυτή την περίοδο γίνονται οι βασικές επαναλήψεις της ύλης, δίνονται διαγωνίσματα, και μάλιστα σε νέα και αυξημένη ύλη που έχουμε να διαχειριστούμε φέτος. 

Μόνο, με αυτούς τους δύο τρόπους, θα είναι και όσο πιο δίκαια γίνεται τα πράγματα για τα σχολεία που είναι κλειστά από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα (σε Αθήνα, Θεσ/κη, Πάτρα, Ηλεία, Ζάκυνθο κτλ). 

  1. Όσο καιρό παραμένουν κλειστά τα σχολεία μας, αυτά να καθαριστούν και να απολυμανθούν. Να δοθούν από τώρα έκτακτα χρήματα για να είναι όλα τα σχολεία πλήρως εφοδιασμένα με όλα τα μέσα υγιεινής και πρόληψης (αντισηπτικά, αντιπυρετικά, καθαριστικά, κ.α.), και για να προσληφθούν περισσότεροι και σε μόνιμη βάση εργαζόμενοι στην καθαριότητα τους.
  2. Να πάρουμε πίσω τα χρήματα που δώσαμε για τις εκατοντάδες εκδρομές που ακυρώθηκαν. Δε φτάνει που είναι πανάκριβες και δε συμμετέχουμε πολλοί από εμάς λόγω κόστους, τώρα θα τις πληρώσουμε ενώ δεν έγιναν κιόλας; 

Τέλος, για να μη ξεχνιόμαστε…

Ζητάμε να ξεκαθαρίσει επίσημα και άμεσα η κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να φέρει, σαν τον κλέφτη μες την νύχτα, το Νομοσχέδιο για Τριπλές Πανελλαδικές, Τράπεζα Θεμάτων και Μείωση Εισακτέων, όσο είναι κλειστά τα σχολεία.

Comments are closed.