ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ… ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ- ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΜΠΡΟΣ!

Χιλιάδες μαθητές από την αρχή της χρονιάς δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε όσα ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς.

Δεν τσιμπήσαμε στην προσπάθεια και της νέας κυβέρνησης, αυτή τη φορά αυτής της ΝΔ, να μας πείσει ακόμα μια χρονιά να περιμένουμε. Στα παραμύθια και στα ψέματα πως “γενικά τα πράγματα θα φτιάξουν, ας μην είμαστε ανυπόμονοι”. Στην προσπάθεια να δεχτούμε το σχολείο μας να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, γιατί “δε γίνεται και αλλιώς”.

Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε ιδέες, αγωνιστήκαμε για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει πραγματικά χωρίς εμπόδια. Εκλέξαμε σε εκατοντάδες σχολεία αγωνιστικά 5μελή και 15μελή, μαθητικά συμβούλια που θα υπερασπίζονται το δίκιο μας, θα μπαίνουν μπροστά για να μας εκπροσωπούν και να οργανώνουν τον κοινό αγώνα των μαθητών. Στις 4 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, κλείσαμε τα σχολεία μας, βγήκαμε στους δρόμους, φτιάξαμε τα πανό μας, φωνάξαμε τα συνθήματα μας. Οργανώσαμε δράσεις ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και αγωνιστήκαμε χέρι – χέρι με τους πρόσφυγες και μετανάστες συμμαθητές μας, δραστηριοποιηθήκαμε ενάντια στην καταστροφή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε

για τα όνειρα και τις ανάγκες μας.

Δεν θα τους αφήσουμε να ορίσουν το μέλλον μας!
Η μόρφωση είναι δικαίωμα μας- Δε το χαρίζουμε!

Δε φτάνει που…πηγαίνουμε σε ένα σχολείο που μας εξοντώνει, γιατί δεν μας μορφώνει πραγματικά, μας στερεί τη γνώση και το βαριόμαστε. Που μας εξοντώνει γιατί μας κάνει να σκεφτόμαστε μόνο το πως θα ανταποκριθούμε στις ατελείωτες εξετάσεις, πως θα βγάλουμε “παπαγαλία” την ύλη και μας αγχώνει. Που μας εξοντώνει γιατί δεν μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε, να ερχόμαστε σε επαφή ουσιαστικά με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Που μας εξοντώνει γιατί αναγκάζει τις οικογένειες μας να στερούνται για να πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα.

Αυτό το σχολείο, το κάνουν όλες οι κυβερνήσεις χρόνο με το χρόνο ακόμα χειρότερο. Πέρσι, ο Γαβρόγλου και ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πως δεν είδε 20.000 μαθητές στο δρόμο, και πέρασε νόμο που μας αναγκάζει να δίνουμε πιο απαιτητικές εξετάσεις για την εισαγωγή μας στα Πανεπιστήμια.

Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κι άλλες προτάσεις να προσθέσει..

1. Θέλουν το Απολυτήριο Λυκείου (που θα μετρά για την πρόσβαση μας στα Πανεπιστήμια) να βγαίνει με βάση τους βαθμούς και των τριών τάξεων του Λυκείου. ΓΗ λογική τους είναι αυτή του παραλόγου: Για να αποδεσμεύσουν, λένε, το σχολείο, από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, θα βάλουν εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου! Και σε κάθε τάξη να δίνουν οι μαθητές προαγωγικές εξετάσεις με αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων, δηλαδή σε θέματα, ενιαία πανελλαδικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Είτε μια τάξη ή ένα σχολείο έχει τελειώσει την ύλη είτε όχι (πχ λόγω κενών στους καθηγητές) τα θέματα θα είναι τα ίδια! Τη μία και μόνο χρονιά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων άφησε το 40% των εξεταζόμενων μαθητών μετεξεταστέους. Δεύτερη φορά δεν έγινε Τράπεζα Θεμάτων γιατί την ακύρωσαν οι μαθητές με τους αγώνες τους!

2. Θέλουν να βάλουν μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια! Μα τελικά γιατί να μας βάζουν τόσα εμπόδια για να σπουδάσουμε, για αποκτήσουμε τη γνώση; Όταν στα σχολεία μας δεν καλύπτονται τα κενά ούτε στους καθηγητές των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων, επιλέγουν να περάσουν τέτοιο Νόμο, δήθεν για να μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στα Πανεπιστήμια; Ποιον κοροϊδεύουν; Ας αγχωθούν πρώτα για το τι και πως μας διδάσκουν, τι γνώσεις παίρνουμε στο σχολείο, και μετά για το πώς θα ανταποκριθούμε στο Πανεπιστήμιο! Εμείς, άλλωστε το έχουμε πει: Θέλουμε σχολείο που θα τα δίνει όλα και σε όλους, θα βοηθά όλους τους μαθητές, και όχι κάποια και σε λίγους και μετά θα τους ξεσκαρτάρει κιόλας από πάνω! Να θυμίσουμε στην Υπουργό, πως την έχουν ξαναδοκιμάσει παλιά άλλοι πριν από αυτή, τη “βάση του 10” και το σίγουρο είναι πως δεν βελτιώθηκε η ποιότητα της εκπαίδευσης, ούτε στα σχολεία, ούτε στα Πανεπιστήμια.

Ακριβώς, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σχέδια για τους μαθητές κατά νου, για αυτό και αυξάνει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό στους μαθητές που αγωνίζονται. Το ίδιο κάνει και στους αγωνιζόμενους φοιτητές, με αποκορύφωμα την καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ, την περασμένη βδομάδα. Για αυτό διευθυντές και άλλοι κάνουν επίθεση στη Συντονιστική μας, στα 15μελή μας, στις ανακοινώσεις και τις δράσεις μας. Ξέρουν, πως ο συντονισμένος αγώνας των μαθητών έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια. Το χουμε ξανακάνει όταν καθυστερήσαμε το Νόμο Γαβρόγλου που ήταν από χρόνια προαποφασισμένο! Δεν επιτρέψαμε το κλείσιμο δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και την υποβάθμιση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων! Κατακτήσαμε το 10% εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια! Παλιότερα δεν επιτρέψαμε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, “αποσύραμε” την Τράπεζα Θεμάτων.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΠΟΤΑ

ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

Απέναντι, σε όλα αυτά, χρειάζεται αγώνας με σχέδιο, πείσμα, διάρκεια και αντοχή, κόντρα στις κυβερνήσεις και στα σχέδιά τους, αγώνας που να διεκδικεί το σχολείο που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Να είμαστε πιο πολλοί οι μαθητές που:

  • αγωνιζόμαστε και δρούμε από κοινού, ενωμένοι σαν μια γροθιά για τα κοινά μας προβλήματα

  • συζητάμε και αποφασίζουμε για τις δράσεις μας συλλογικά και οργανωμένα σε κάθε τάξη, σχολείο, ακόμα και γειτονιά και πόλη

  • κάνουμε τα 5μελή και τα 15μελή μας όπλο μας, μαχητικά και αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια που συντονίζουν και οργανώνουν τον αγώνα για ότι μας απασχολεί

  • διεκδικούμε καλύτερο σχολείο, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τις οικογένειές μας, με πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα σχολεία μας

  • δείχνουμε αλληλεγγύη στους συμμαθητές μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά ή άλλα προβλήματα, δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις. Δε δεχόμαστε να θεωρείται εχθρός μας ο συμμαθητής μας που κάθεται στο διπλανό μας θρανίο, απλά και μόνο λόγω διαφοράς στη γλώσσα, στη θρησκεία, στις συνήθειες.

Αυτούς τους μαθητές, αυτά τα σχολεία, θέλουμε να εκφράζει η Συντονιστική. Αυτές τις δράσεις να δυναμώνει, να κάνει τις φωνές μας να ακούγονται πιο δυνατά.

Για αυτούς τους λόγους, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής της Αθήνας παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε 5μελή και 15μελή, αλλά και μαθητές από όλα τα σχολεία της Αθήνας, στις 8 Δεκέμβρη, να:

  1. βρεθούμε και να συζητήσουμε για την κατάσταση στα σχολεία μας, να αποφασίσουμε για τη συνέχεια της δράσης μας

  2. εκλέξουμε τη νέα, φετινή Συντονιστική Επιτροπή με μαθητές από όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της Αθήνας.

Καλούμε σε κάθε πόλη της χώρας τους μαθητές μέσω των μαθητικών τους συμβουλίων να ενισχύσουν τις Συντονιστικές Επιτροπές που ήδη υπάρχουν, να φτιάξουν όπου δεν υπάρχουν ακόμα.

Comments are closed.